Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Výzkumný pobyt v Zhořelci-Görlitzu

Zahraniční výjezd o délce jednoho semestru je součástí prezenčního doktorského studia. Hledala jsem destinace v rámci Evropské Unie, která mi na jednou stranu jako občance třetí země umožní výjezd bez potřeby žádat o vízum a na druhou stranu uspokojí mé profesní ambice. S výběrem přijímací instituce zůstala jsem spokojená a podařilo se mi navázat profesní kontakty. Získala jsem možnost sehnat si primární data pro disertační práce. Na pracovišti cítila jsem pohodlně. Kolegové byli vstřícní a probíhaly pravidelné schůzky s přímým nadřízeným, který celý průběh stáží podporoval. Nemluvím německy, ale to nebyl problém. Jedině, že na magistrátu při registraci dočasného pobytu se bez němčiny neobejdete. Doporučuji začít si vyřizovat doklady nezbytné k výjezdu několik měsíců předem. Při plánování cesty vezměte si v úvahu, že je možné se nastěhovat na univerzitní kolej jenom v 1. nebo 16. den v měsíci.

Umístění města je unikátní a můžete se dostat z Německa do Polska a zpět během několika minut. Doporučuji poslechnout si jedinečné Sluneční varhany v kostelu svátého Petra a Pavla, navštívit místní zoo a na jídlo se stavit v Rhodos – restaurace s autentickým řeckým jídlem. V blízkém okolí od města se nachází Berzdorfské jezero, které je skvělým místem pro milovníky přírody, relaxu a sportu.

Tipy na výlety po okolí

1. Zámecký park Bad Muskau https://www.muskauer-park.de/ 2. Rododendronový park Kromlau https://kromlau-online.de/ 3. Budyšín - staré město https://www.bautzen.de/tourismus-kultur-freizeit

Autor příspěvku

Anastasiia Mazurchenko
Anastasiia Mazurchenko
  • Jazyky: ukrajinština, ruština, čeština, angličtina, polština pasivně, základy španělštiny
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Instagram