Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Lisabon! Jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem mohla udělat!

Měla jsem tu možnost žít v Lisabonu krásných 5 měsíců jako student na Erasmu a mohla jsem poznat tuhle nádhernou krajinu! 

Erasmus mi dal strašně moc zážitků, zkušeností, přátel a hlavně vzpomínky, které už nikdy nezapomenu a budu je mít v srdci až do konce života! Trhalo mi srdce se tohoto města vzdát a odjet zase zpět do reality. Protože Erasmus není úplná realita, je to část života, kdy nic moc neřešíš, žiješ život na plno s novými lidmi z celého světa a užíváš si daného okamžíku. Máš možnost poznat spoustu přátel z různých koutů Evropy i dál, bavit se s nimi o všem možném a porovnávat, jak jsou v různých zemích věcí rozdílné. 

Erasmus byl můj sen už opravdu velmi dlouho a to nadšení, když jsem se opravdu dostala a byla nominovaná do Portugalska, to se nedalo vyjádřit, ale samozřejmě nejlepší byl ten příjezd! Upřímně? Toho papírování okolo toho a čekání na odpověď od Portugalců!! (upozorňuji dopředu, že u jižanů to trvá velmii dlouho!!), myslela jsem párkrát, že to i vzdám. Měla jsem velké obavy i z angličtiny (proto doporučuji raději pro ty, kteří mají problém mluvit, jako jsem měla já, jet radši do jižních zemí, kde na jazyk tolik nekoukají), ale všechno jsem to překonala a nelitovala jsem po příjezdu ani jednou, že jsem do Portugalska odletěla. Pokud máš snahu a přeješ si i rozmluvit se, příležitostí je opravdu hodně a z vlastní zkušenosti, je to nejlepší způsob, jak si angličtinu zlepšit.

Portugalsko je překrásná země plná slunce a veselých lidí. V Lisabonu nebyl ani většinou problém se kdekoliv domluvit anglicky (při nejhorším pomohly ruce a nohy :D). Příležitostí na výletování je tam mnoho a doprava tam nebyla až tak drahá. Doporučuji hlavně, pokud jsi milovník cestování jako já, našetřit si, protože letenky z Lisabonu jsou s Ryanair společností levnější než z Liberce do Brna. Využila jsem toho víckrát a koukla se i na jiná místa! Mohu doporučit Azory, Porto, Coimbru nebo i Španělsko a mnohem více! Nebo sledovat různé skupiny pro erasmáky v Lisabonu, kde se nabízí taky spoustu dalších možností.

Co nesmíš vynechat!! Je Sangria, což je takové sladší víno, takový alkoholický džusík v Portugalsku a taky jejich proslulé Pastel de Nata, tradiční pudingový koláček.

No co bych k tomu ještě dodala, pokud stále přemýšlíš a nevíš, jak se rozhodnout, prostě jeď! A věř mi, litovat toho opravdu nebudeš, litovat budeš jen toho, že ses nerozhodl/a odjet!

Já si splnila svůj sen a doufám, že do světa vyrazím takhle aspoň ještě jednou!

Lisabon navždy zůstane v mém srdci, jako nezapomenutelná vzpomínka!

Teri

Kdyby si chtěla nějaké další podrobnosti, tak mě neváhej kontaktovat na email (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) nebo i na instagramu (teri_havli), kde tě zahltí moje další příspěvky z Erasmu. :)

Autor příspěvku

Tereza Havlíčková
Tereza Havlíčková
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Instagram