Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Na podzim 2021 jsem vyrazila na pobyt do Aveira - Portugalska. Aveiro je malé město cca hodinku vlakem od Porta. Přes půl města se rozléhá tamější univerzita, proto se zde panuje přátelská atmosféra, jak vůči studentům, tak turistům. Jazyková bariéra zde nečiní problém, mnoho lidí umí anglicky, další část se snaží, ale těch pár Portugalských frází se naučíte používat za tři týdny.

I když je tam na vlaštovky během podzimu chladno, v liberecké terminologii se jedná o léto. Důležitým doplňkem jsou pak sluneční brýle, které zamezí sluníčku, které se přes den moc vysoko nevystoupá, smát přímo do očí. 

V Aveiru má ESN skvělou organizaci. Doporučuju sledovat jejich sociální sítě. A pokud jste spíše duší sportovec, další přátelé získáte během společného surfování na pláži.

Doporučuju si udělat výlet na portugalské ostrovy, když je budete mít hned za rohem.

V Portugalsku je úsměv denní dress-code.

Feliz viagem! 

Praktické zkušenosti

Je lepší vyjet již ve druhém ročníku. Pro mezinárodní obchod je komplikované spárovat předměty a výjezd komplikuje psaní bakalářské práce. Univerzita v Aveiru je velká organizace, procesy zde trvají probíhají elektronicky a je třeba se často připomínat. Stojí to hodně nervů, ale není pokud se zvládnete nestresovat, dobře pro Vás -Portugalci se též nestresují. Pokud zvažujete vlastní auto, budete za boha! A jedná se o praktickou možnost, jak prozkoumat Portugalsko. Ale i tak vlakové spoje fungují bez problému a dostanete se na hlavní turistická místa po okolí. Jen se dostanete z města do města, ne do přírody. Shánění ubytování v Aveiru je adrenalinový sport, začněte hned, jak budete vědět, že jedete. A opravdu se ujistěte, že s Vámi pronajímatel počítá.

Autor příspěvku

Marie Anna Hejduková