Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Po úspěšném absolvování prvního ročníku navazujícího studia v Huddersfieldu se mi upřímně do Česka moc vracet nechtělo. Z toho důvodu jsem se rozhodla i poslední ročník studia strávit v zahraničí v rámci Erasmu. Rok v upršené Anglii byl super, ale tentokrát jsem si vybrala univerzitu v trošku teplejší destinaci - ISCAL v Lisabonu. Lisabon je nádherné město se skvělou energií, zajímavou historií a hlavně je plné studentů, i proto jsem se rozhodla zůstat tu na oba semestry. Největší překážku tu vidím asi v jazykové bariéře, jelikož Portugalci obecně anglicky moc nemluví, a tak občas umí být i dost nepříjemní.

Studium

Studium je tu koncipované podobně jako na EF. Na některé předměty sevypracovávají semestrální práce ve skupinách, které se poté i prezentují. V průběhu semestru se pak píšou dva testy a pokud je student úspěšný, má hotovo. Pokud ne, je tu poté ještě možnost finální zkoušky. V zimním semestru jsme měli všechno hotové už první týden v lednu, tudíž je pak možné využít zbývající čas na cestování. Učitelé jsou moc milí, se vším vždycky rádi pomůžou a ke studentům mají mnohem bližší vztah, než jak je zvykem u nás v Česku. I tenhle fakt dělá celé studium o dost příjemnější. 

Co bych určitě všem doporučila je předmět “Simulation project”, v rámci kterého se ve skupinkách pracuje na vytvoření podniku. Zkusili jsme si, jak takový podnik funguje, jak jsou všechny jeho oblasti propojené, sestavili a odprezentovali jsme business plan a zapracovali i na svých komunikačních schopnostech. Tento předmět navíc vyučuje moc sympatický profesor, který se snaží Erasmus studentům předat co nejvíce a zároveň tak, aby to bylo zajímavé a opravdu jste si po absolvování předmětu něco odnesli. 

Život v Lisabonu

Ubytování v Lisabonu je poměrně drahé, jelikož tu nemají koleje. Existuje tu ale několik agentur, které pronajímají pokoje/celé byty vyloženě studentům. Další možností jsou facebookové skupiny, přes které se dá sehnat ubytování asi nejjednodušeji. Ve většině takových bytech žije klidně až osm studentů, je to tedy super příležitost, jak se seznámit a poznat zblízka život jiných kultur.

Jak už jsem zmiňovala v úvodu, Lisabon je za mě jedno z nejhezčích evropských měst. Moje nejoblíbenější aktivita jsou tu procházky po městě. Přestože jsem tu už přes půl roku, pořád je co objevovat. A navíc je to kousek na pláž, kde jsou ty nejhezčí západy slunce. 😊

Co se týče nočního života, tak ten je tu pro studenty jak dělaný. V části Bairro Alto najdete Erasmus corner. Tam se studenti v noci scházejí a jen tak popíjí na ulicích, kde se většinou nedá ani hnout - to je něco, co jsem zatím nikde jinde nezažila. Kdo má rád kluby, tak ten určitě zklamaný nebude - party tu jsou skvělé a není výjimkou, že se z nich domů odchází v půl osmé ráno.

Fungují tu dva Erasmus spolky - ESN a ELL (Erasmus Life Lisboa). Ty pořádají jak výlety po Portugalsku, tak i spoustu akcí v Lisabonu. Díky nim máte i možnost využít všelijaké slevy, nejzajímavější je asi sleva na hodiny surfování.

Cestování

Nedílnou součástí Erasmu je i cestování. V okolí Lisabonu se nachází spoustu míst, které stojí za vidění a stačí na ně klidně i jeden den - ať už nejzápadnější bod kontinentální Evropy Cabo da Roca, městečko Sintra a nádherné zámky v okolí, Cascais, Setúbal a pláže v jeho okolí,... je toho opravdu spoustu. 😊 Za navštívení rozhodně stojí i Porto, kam se dá z Lisabonu jednoduše a levně dojet Flixbusem. 

Můj nejhezčí cestovní zážitek je zatím určitě azorský ostrov Sao Miguel, kam se dají z Lisabonu sehnat levné letenky a za mě je to určitě jedno z nejkrásnějších míst, které jsem navštívila.

 

V případě zájmu o další informace se na mě neváhejte obrátit třeba na Facebooku nebo skrze email (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Autor příspěvku

Barbora Dvořáková
Barbora Dvořáková
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Instagram

  • Facebook