Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Dvoutýdenní vzdělávací kurz v Brazílii-Santos.

Nedávno jsem ze zúčastnil dvoutýdenního vzdělávacího kurzu v Brazílii.

Univerzitní prostory a zázemí jsou srovnatelné s ekonomickou fakultou TUL jak z hlediska vybavení, tak z hlediska vzhledu.

V době kurzu byly zimní prázdniny, tudíž nebyli přítomni studenti, což budilo dojem větších prostorů.

První týden byl zaměřen na výuku místního jazyka, čili Brazilská portugalština. Ve druhém týdnu byla možnost výběru mezi dvěma technicky zaměřenými kurzy. Jeden měl spíše teoretický charakter, druhý byl praktičtější, jednalo je o vývoj mobilních aplikací v React Native. Můj osobní názor je, že tyto kurzy mohou být přínosné pouze pro osoby, které mají určité programátorské základy. Mojí snahou byla účast na obou kurzech a jejich absolvování mi rozšířilo obzory pro aplikování těchto technologií. Vyučující byli vlídní a komunikativní, byli otevřeni otázkám a měli profesionální zkušenosti v oboru, který vyučovali. Někteří neměli tak dobrou úroveň angličtiny, což může někomu způsobovat potíže.

Starali se o nás osoby z oddělení zahraničních vztahů a místní vyučující. Vyučují s námi trávili čas na mimoškolních aktivitách, prováděli nás po městě, seznámili s místní kulturou, jazykem a restauracemi. Velice si vážím jejich přístupu.

Největším problémem Brazílie je, že nikdo vyjma univerzitních pracovníků neumí anglicky. I hotelová recepce má naučeno pouze několik základních frází. Přesto jsou Brazilci velmi komunikativní, dalo by se říct až moc. Několikrát během dne osloví na ulici turisty s různými nabídkami a požadavky. Nejsnazším způsobem úniku bylo sdělení, že nerozumím jejich řeči. 

Pro ubytování bych doporučil hotel blíže pláže. Jídlo mi připadalo všude přeslazené a vysoce kalorické. Ceny v restauracích jsou nižší než v ČR. Nikde nelze používat vodu z kohoutku, není pitná. Přeprava je velmi levná při použití Uberu či podobných služeb. Rozhodně nedoporučuji chodit osamocen pěšky ve večerních hodinách a v určitých lokalitách ani za světla.

Autor příspěvku

Zdeněk Odehnal