Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Výuka na Cairo University v Egyptě

Více než druhou polovinu měsíce května jsem měla tu báječnou možnost v rámci kreditové mobility navštívit našeho dlouholetého partnera – Cairo University v Egyptě. Mobilitu jsem plánovala s velkým předstihem, jelikož na univerzitě mají velmi striktní požadavky na příjezdové mobility. I tak se mi málem nepovedlo mobilitu uskutečnit, nakonec se však vše povedlo a mohla jsem, na rozdíl od jiných kolegů, kteří měli o mobilitu zájem, vycestovat.

Cairo University je jednou z největších univerzit v Egyptě a rovněž i jednou z nejlepších, celosvětově je mezi 401 až 500 místě. Z jejích řad získali tři profesoři Nobelovu cenu. Celkem má více než 200 tisíc studentů z toho více než 10 tisíc zahraničních studentů a více než 12 tisíc zaměstnanců. V rámci hodnocení univerzit je její velkou předností mezinárodní vědecká síť, jinak je hodnocení spíše průměrné až podprůměrné. Jak z názvu univerzity plyne, tak univerzita sídlí v Káhiře, hlavním městě Egypta, kde průměrná roční teplota dosahuje 27°C. Nejteplejším měsícem je červenec s průměrnou teplotou 33°C. Teploty nezklamaly a opět jsem se i s celou rodinou hezky ohřála – teplota neklesala pod 35°C a i v noci dosahovaly teploty kolem 25°C. Po celou dobu mobility bylo jen slunečno, velmi výjimečně byla oblačnost. Naštěstí nás o několik dnů minula písečná bouře, kterou byla Káhira zasažena začátkem června.

V rámci mobility jsem měla nejen klasickou výuku pro studenty v rozsahu 10 bloků, ale rovněž jsem byla požádána, zda bych nemohla uskutečnit dva workshopy (spíše výběrové semináře) pro kolegy z Insurance Department a pro doktorandy na témata: Enterprise Risk Management (ERM) a Climate Change, Sustainability in Insurance Market. Tato témata byla hodně diskutována, bylo pro mě velmi přínosné se s kolegy na vědecké úrovni o těchto tématech pobavit. Dále jsem v rámci mobility měla možnost setkat se s prof. Marwou Biltagy, která nás navštívila v březnu, dále pak diskutovat s kolegy v rámci Insurance Department, ale rovněž i o další spolupráci v rámci projektů Erasmus v International Office. Rovněž, stejně jako v loni jsem navštívila univerzitní knihovnu, kde jsem měla možnost s kolegyní pracovat na dalším společném článku. Kolegové z Insurance Department mě přizvali i na další pracovní schůzky, které se konaly mimo kampus – navštívila jsem nejen různé restaurace, ale rovněž i Cairo Word Trade Center a setkala se s odborníky na pojistnou problematiku z Francie a USA.

Velmi si vážím podpory Erasmu+, kreditové mobility a jsem velmi poctěna být ambasadorem tohoto projektu.

Tipy na výlety po okolí

Co se týká samotné Káhiry, tak Káhira platí za kulturní a hospodářské centrum Egypta, které leží na březích a ostrovech Nilu. Káhira je největším a zároveň nejlidnatějším městem Afriky a Středního Východu. Moderní metropole, která leží v bezprostřední blízkosti mnoha významných památek, je domovem egyptské civilizace a zároveň jedním z nejvíce urbanistických míst na světě. Navštívit tady můžete třeba množství galerií, koncertních sálů, kulturních center či muzeí, restaurací, nákupních center a všemožných volnočasových aktivit. Neopomeňte ani místní trhy (doporučujeme třeba ten velbloudí) nebo národní muzeum s největší sbírkou staroegyptských exponátů. Dále pak doporučuji návštěvu největšího bazaru v islámské části města. Jeho jméno je Chán al-Chalílí. Centrálním a dobrým orientačním i výchozím bodem je Husajnova mešita postavená v roce 1154, která byla pojmenovaná po Husajnovi ibn Alím, vnukovi proroka Mohameda. Bazar Chán al-Chalílí je místem, kde poznáte tu pravou a jedinečnou Káhiru, stejně tak jako život místních. Připravte se na spletité uličky plné křiku, povyku a nekonečného smlouvání. Jde ale o zážitek pro tuto zemi typický. Samozřejmostí je pak návštěva pyramid v Gíze a Velké Sfingy, aj.  

Autor příspěvku

Karina Tatek Benetti
Karina Tatek Benetti
  • Jazyky: Angličtina, němčina, španělština
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.