Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

International Week na ISCAL v Lisabonu

ISCAL je zkratka pro Instituto Superior de Contabilidade e Administração de Lisboa (v angličtině Lisbon Accounting and Business School), která je součástí Instituto Politécnico de Lisboa. ISCAL je dlouhodobým partnerem Ekonomické fakulty a jedná se o jednu z nejoblíbenějších destinací našich studentů a zároveň naše fakulta je pro studenty z ISCALu zajímavá. I mezi vedením obou škol panuji velmi vřelé vztahy.

V květnu 2023 se ISCAL po delší odmlce (způsobené mimo jiné covidem) rozhodl uspořádat International Week pro své spolupracující partnery. Většina z nás, účastníků, se přihlásila na výukovou mobilitu. Potkala jsem se tedy nejen s portugalskými kolegy, ale i s kolegy z ekonomických fakult z Finska, Itálie, Polska, Litvy a Rumunska.

Součástí International Weeku bylo i představení jednotlivých univerzit a fakult a podařilo se mi navázat zajímavé kontakty, takže možná budeme i nové partnerské univerzity. Výuka byla zajištěna pro každého pedagoga podle jeho zaměření v rámci různých skupin studentů. Přednášky byly formou „open lectures“, takže se mohl účastnit kdokoliv z ostatních studentů.

Nedílnou součástí programu byla i společná večeře a poznávání Lisabonu s průvodcem. Tyto neformální aktivity nám umožnily se více poznat se všemi účastníky i s portugalskými kolegy. Perfektní bylo i načasování IW, protože zrovna v Lisabonu krásně fialově kvetly stromy „jacaranda“, které kvetou obvykle právě jen jeden týden v roce:-)

Lisabon, hlavní město Portugalska, je fascinujícím spojením minulosti a současnosti. Své bohaté dědictví z dob objevitelských výprav kombinuje s moderním životním stylem. Město se rozkládá na sedmi kopcích s úchvatnými výhledy na řeku Tejo. Jeho úzké uličky, historické čtvrti a překrásná architektura, včetně slavného věže Belém a kláštera Jerónimos, vás vtáhnou do atmosféry starověkého Lisabonu. Pestré trhy, živé hudební scény a chutné tradiční pokrmy, jako je pastel de nata, tvoří lahodný zážitek pro chuťové buňky. Lisabon je také známý svou bohatou uměleckou scénou a každoročními festivaly. S přátelskými obyvateli a nezapomenutelnou atmosférou je Lisabon pro každého návštěvníka neodolatelným cílem.

Autor příspěvku

Lenka Strýčková
Lenka Strýčková
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.