Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Sever vám otevře dveře do světa (Estonsko)

V době psaní tohoto příspěvku se nacházím na Taiwanu, kde jsem momentálně na výměnném studijním pobytu. Je to šílená dálka od domova, kterou bych rozhodně byl v životě neabsolvoval, kdybych před víc než rokem nevyužil možnosti Erasmu v estonském Tallinnu. Ten mi dal ohromný počet zkušeností, nových perspektiv a životních lekcí, přičemž mi poskytl klíče do světa.

Pro začátek zmíním to, co se dle mého honí některým čtenářům v hlavě: „Proč bych měl/a jet do nějaké severské nebo pobaltské země, kde je furt zima, když mám tolik možností jet za sluníčkem do Španělska nebo Portugalska?“. Nebudu vám lhát, zima v Estonsku je, stejně tak v Lotyšsku, Litvě i celé Skandinávii. Zimní bundu jsem sundal až v půlce května. Pokud přemýšlíte o Erasmu hlavně kvůli sluníčku a pláži, tak vám ten jih stoprocentně doporučuji. První lednovou noc jsem se sám sebe při cestě z krátké mrazivé procházky ptal, jestli jsem opravdu udělal správně. Naštěstí mě tyto myšlenky velice rychle přešly. Pokud totiž chcete od Erasmu víc než jen prázdniny, jako vysokou internacionalizaci, kvalitní výuku, možnost snadného procestování okolních zemí, tunu netradičních zážitků (které na klasické dovolené nenajdete), reálnou možnost podílet se na mezinárodních projektech a získat kontakty z úplně celého světa (kamarádské i pracovní), tak je těch pár měsíců na severu pro vás.

Pobaltské země nejsou tolik známé, jako jiné státy v Evropě. Právě díky tomu zde ale najdete ty nejvíc zajímavé lidi ze zahraničí. Většina z nich, která jela do Pobaltí jela dobrovolně studovat, měla svůj příběh a důvod, proč si vybrala zrovna toto méně známé místo. Zahraniční studenti, které tam potkáte, tedy bývají často hodně akceptující a otevření jiným kulturám, studenti tu tak opravdu hodně drží spolu. Nehrozí tu tak tolik to, že by zahraniční studenti utvořili uzavřené skupinky na základě národnosti, čímž by se ošidili o větší potenciál internacionalizace. Funguje zde totiž také naprosto dokonale ESN (Erasmus Student Network), které se velice dobře stará o zahraniční studenty a neustále pro ně organizuje všelijaké akce a výlety, v rámci kterých najdete právě ty své lidi. Měl jsem tak možnost strávit úžasný týden ve finském Laponsku, „plaval“ v Severním ledovém oceánu v norské rybářské vesničce, provedl mnoho levných plaveb do Helsinek, podíval se do Stockholmu, projezdil Pobaltí a dostal se do státní televize v rámci vítězného start-upu, který jsem spoluzaložil (v Estonsku hodně panuje startupová kultura, založit firmu je zde neskutečně jednoduché a lidé ze zahraničí zde pro to mají hodně dostupných možností).

O svém čase na Erasmu v Estonsku bych opravdu mohl psát hodně dlouho. Jednoznačně se jedná o období, během kterého jsem já, stejně skoro všichni moji tamní spolužáci, se v životě posunul nejvíc. Mezi důvody patří skvělé možnosti cestování, kvalitní a interaktivní výuka, silná internacionalizace, získání mnoho pracovních zahraničních kontaktů a hlavně a především velké množství opravdu blízkých přátel ze všech koutů světa, se kterými komunikuji na skoro každodenní bázi. Svět najednou máte mnohem víc propojený, už to není jen Liberec. Cizí země už není cizí země, ale „tam, kde bydlí můj kamarád“, takže najednou se nebojíte vyrazit kamkoliv. Můžu dát sám za sebe příklad: v Estonsku jsem potkal jednu ze svých nejlepších kamarádek ze Španělska, která následující semestr jela do Hradce Králové na český Erasmus. Tam se skamarádila s taiwanským studentem, který tam také byl na výměnném pobytu (já je tehdy nepotkal, byl jsem na dalším Erasmu ve Skotsku). Informovala ho o tom, že jedu studovat na Taiwan. Půl roku na to jsem pak na Taiwan odletěl – a na letišti jsem tohoto Taiwance potkal a měl na první týden průvodce! A podobných příkladů můžu dát hodně. Proto říkám: pokud vám to životní situace dovoluje, hodně doporučuji Erasmu využít. Mít svět takhle propojený je hodně fajn.

Autor příspěvku

Adam