Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Ester, Tereza a Barbora - to jsme my, tři odvážné, které se rozhodly absolvovat roční studijní pobyt v zahraničí během období pandemie a největších lockdownů nejen v UK.

Po úspěšném zakončení bakalářského studia jsme se rozhodly pro zpestření navazujícího programu výjezdem do partnerské univerzity v Huddersfieldu. Tato varianta nás zaujala především díky možnosti získat titul MSc. v rámci double degree studia, a to za pouhý jeden rok. Huddersfield se nachází v severní části Anglie přibližně hodinu vlakem od Manchesteru, kam se dá levně doletět přímo z Prahy.

Přihláška, školné

Vše začalo na jaře roku 2020, kdy jsme podaly přihlášku. Pro přijetí bylo potřeba napsat pouze stručný motivační dopis a mít dokončené bakalářské studium. Celým procesem přihlášení nás provedla paní Chvojková spolu s paní Benešovou, která přímo působí na Huddersfieldské univerzitě. Jediným zádrhelem je školné, které bylo ve výši 6 000 liber a jeho výše každoročně mění, i proto je důležité se o všem zavčasu informovat. My jsme využily možnosti financovat školné pomocí studentské půjčky nabízené britskou vládou. Bohužel tato možnost zanikla kvůli Brexitu. Zároveň jsme každý měsíc obdržely finanční podporu od Technické univerzity v Liberci, která nám pokryla náklady na ubytování spolu s běžnými výdaji. V našem případě se jednalo o podporu v rozmezí 10 - 20 000 měsíčně, ovšem tato částka se také mění dle aktuální situace, se kterou Vás již dopředu seznámí paní Chvojková.

Ubytování

Před odjezdem jsme také musely vyřešit otázku ubytování. Univerzita nabízí vlastní ubytování podobné kolejím, avšak cena je značně vyšší než v ČR. Proto jsme zvolily možnost soukromého ubytování, které jsme vyhledaly přes aplikaci Spareroom. Díky tomu, že jsme jely společně ve třech, bylo možné si pronajmout celý domek nedaleko od univerzity. To se osvědčilo především v průběhu dlouhého lockdownu, který teď snad již nehrozí.

Studium

Již zmíněný lockdown ovlivnil i formu studia, které bylo převážně online, a proto jsme bohužel neměly možnost strávit mnoho času na kampusu, který je mimochodem velmi moderní a dobře vybavený. Co se týče studia, je velmi odlišné od toho, na které jsme byly zvyklé v Česku. Zkoušky primárně spočívají ve vypracování eseje (pro představu cca 2 000 - 4 000 slov) na předem určené téma, či zpracování skupinové práce.

Mezi studenty a profesory panuje spíše přátelská atmosféra a každý je ochotný s čímkoliv a kdykoliv pomoci. Každému studentovi je navíc přidělen „personal tutor“, se kterým jsme měly pravidelné schůzky, a který nám vždy se vším poradil, ať už se jednalo o studium či osobní záležitosti. Proto se není potřeba ničeho obávat. Pokud vynaložíte alesoň nějakou snahu, studium úspěšně dokončíte.
Studium je rozdělené na 3 semestry, které dohromady tvoří celých 12 měsíců. Třetí semestr je však pouze o vypracování Individual Research Project - diplomové práce. Psaní IRP se liší jak délkou, tak strukturou od české diplomové práce. Důraz je kladen především na praktičnost a samotný výzkum a délka práce se pohybuje okolo 8 000 slov. Studium je zakončeno pouze odevzdáním IRP, není tedy potřeba jeho obhajoba ani žádná závěrečná zkouška. Vzhledem k množství esejí, které jsme musely napsat, jsme strávily hodně času v univerzitní knihovně, která je opravdu obrovská a skvěle vybavená - včetně Macbooků, které si můžete půjčit i domů.

Cestování

Ceny jízdného veřejnou dopravou jsou zpravidla velmi vysoké, především u vlaků. Jediná možnost, jak získat studentskou slevu, je pořízení railcard, která stojí 30 liber a má platnost jeden rok. Díky railcard získáte slevu 1/3 z jízdného. Huddersfield má vlastní vlakové nádraží, odkud se skvěle dostanete nejen po Anglii, ale i do Skotska, které není příliš daleko. Mimo vlakových spojení jsme využily také mnohem levnější Flixbus, který však staví pouze v Leeds, kam se stejně musíte dostat vlakem. Kvůli lockdownu jsme bohužel neměly možnost cestovat po celou dobu pobytu, ale pouze během posledních 4 měsíců. Snažily jsme se toho využít naplno, a tak jsme navštívily Londýn, Scarborough (a pobřeží v oblasti Yorkshire), Edinburgh, Glasgow, Liverpool, Marchester, York a samozřejmě i Leeds. Možností na cestování je nespočet a jistě stihnete procestovat mnohem více měst vzhledem k nynější situaci téměř bez omezení.

Huddersfield

Město má přibližně 200 000 obyvatel a je hodně rozlehlé, nicméně centrum města není příliš velké ani extra zajímavé. Velkou část tvoří spíše venkov a příroda, tudíž procházky po okolí stojí za to. Nejznámějším „turistickým“ místem je Castle Hill, odkud je krásný výhled na celé město. V centru se nachází spousta barů, kaváren, restaurací i fitness zařízení. Od typicky britských hospůdek až po řetězce jako jsou Nandos, Costa, McDonalds, atd. Všeobecně lze říci, že svou rozlohou i kopcovitým terénem město připomíná Liberec. Huddersfieldská univerzita a celý její kampus určitě patří mezi nejhezčí a nejmodernější budovy města.

Promoce

Na co jsme se během studia nejvíce těšily byly hlavně promoce, které nám ale bohužel dvakrát přesunuli - znovu kvůli Covidu. Tudíž jsme se této slavnostní události dočkaly až tento rok v březnu, ale stálo to za to! Typická róba s čepičkou, kterou vídáme pouze ve filmech se najednou stala skutečnou součástí promocí, které pro nás byly skutečně krásným a dojemným zakončením celého výjezdu!

Vzhledem k tomu, že se pomalu, ale jistě připravujeme i na pracovní život, studium v Huddersfieldu spolu s titulem MSc. je skvělým doplňkem v našem životopisu. A takových výhod není na trhu práce nikdy dost! V závěru chceme jen poděkovat za tuto příležitost, na kterou nikdy nezapomeneme. I přes obtížnou situaci, která náš pobyt doprovázela jsme si odvezly mnoho zážitků a celoživotní přátelství.

V případě dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat na IG, kde najdete i spoustu dalších videí a fotek, které vás ještě možná více motivují k výjezdu :) @terezasalkova; @bdvorakova; @00estik00

Autor příspěvku

Ester Mynářová