Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Na skok do Finska za polární září

V listopadu se pětice studentů EF TUL – Jana Peigerová, Nikola Hořejšová, Matyáš Kleistner, Václav Martínek a Vojtěch Souček – společně s desítkou vybraných studentů z německé Hochschule Zittau/Görlitz zúčastnila krátkodobého studijního výjezdu do finského Joensuu, hlavního centra provincie Severní Karélie. Zde se připojili ke skupině dalších 20 zahraničních studentů, kteří navštěvují naši tamní partnerskou univerzitu Karelia University of Applied Sciences.

Hlavním studijním bodem programu bylo dokončování business plánu, na kterém studenti během zimního semestru pracovali, jeho následná prezentace a obhajoba. Studenti tak měli možnost se svým podnikatelským nápadem seznámit své finské a německé kolegy, stejně jako se mohli nechat inspirovat zajímavými myšlenkami ostatních týmů. Společně se studenty na sever vycestoval také náš dosluhující doktorand Petr Blaschke, který se na místě zapojil do hodnocení představovaných projektů. Nutno podotknout, že v nabité mezinárodní konkurenci se nápad našich studentů neztratil, naopak. Myšlenka v podobě snadno recyklovatelných papírových boxů a široké možnosti jejich využití v našem každodenním životě zaujaly nejednoho z přítomných posluchačů. Hodnotitelé ocenili nejen samotný nápad, ale navíc také velmi precizní způsob zpracování celého podnikatelského plánu a jeho prezentaci.   

Vedle školních povinností studenti v rámci doprovodného programu navštívili biatlonový areál v nedalekém Kontiolahti, kde měli možnost nejen nahlédnout pod pokličku, ale také se aktivně manuálně zapojit do příprav závodů světového poháru v biatlonu, které během jejich návštěvy byly v plném proudu. Dále studenti zavítali do národního parku Koli, kde mohli obdivovat krásy finské přírody; zúčastnili se prohlídky nové sportovní arény v Joensuu a setkali se zde s manažerem tamního basketbalového týmu. V neposlední řadě navštívili také podnikatelský inkubátor zaměřený na podporu podnikání v oblasti Severní Karélie – Business Joensuu. Svoji severskou misi studenti zakončili společnou návštěvou Helsinek.

I když pobyt ve Finsku utekl jako voda, všichni účastníci si ho užili. Děkujeme všem, kteří se na organizaci výjezdu podíleli, a zejména našim severským partnerům za hostitelství této akce a jejich vřelé přijetí. Věříme, že obdobná forma spolupráce bude pokračovat i nadále, aby v budoucnu i naši mladší spolužáci měli příležitost takto krátkodobě vycestovat a získat cenné zahraniční zkušenosti.

 

Autor příspěvku

Petr Blaschke