Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Chtěl bych se s vámi podělit o svůj výjezd na Hellenic Mediterranean University, do hlavního města Kréty, Heraklionu.

Svůj pobyt jsem započal s kolegou z TUL 20. 2. 2023. Ve většině jižních destinacích mají na vše hodně času, takže jsme necelý měsíc před odletem nevěděli, kde budeme bydlet, kdy nám začíná semestr nebo jak vše bude probíhat. Když se nám podařilo spojit s ESN spolkem na Krétě, bylo nám řečeno, že oni také netuší a že o všem budeme brzy informováni - to mělo za následek utracení více peněz za letenky a shánění ubytování přes Airbnb na poslední chvíli. Pokud jste to dočetli až sem a Kréta vás neodradila, tak je to jediná negativní věc, co se nám tam stala! :)

Škola:

ESN koordinátor na Krétě je milý postarší pán anglického původu, který vám pomůže se vším, co je v jeho silách, nicméně si pravděpodobně chvíli počkáte. Já jsem studoval dva předměty z fakulty informačních technologií a dva předměty z fakulty ekonomické, navíc jsem si zapsal řečtinu a historii Kréty. Všechny předměty jsem bez problémů zvládl a nic jsem nemusel opakovat. Spousta předmětů se plní i formou nějaké prezentace a semestrální práce, ale to vám řeknou až na místě, když se sejdete s vedením určité katedry. Několik předmětů jsem musel odzapsat a zvolit jiné, protože katalog, který vám pošlou, není aktuální. Učitelé byli milí, ochotní a s nikým jsme neměli problém.


Bydlení:

Jak už jsem psal, my jsme sehnali bydlení na poslední chvíli, na polovině cesty mezi centrem a univerzitou přes Airbnb. Paní byla velice ochotná a nechala nás bydlet všechny čtyři měsíce v jejím domě, za dobrou cenu (300€ měsíčně / osoba). Dejte si hlavně pozor na stránky s ubytováním, které posílají z ESN spolku, nemusí být bezpečné a můžou vás snadno okrást (nebyli byste první a pravděpodobně poslední, kterým se to stane).

Ceny:

Pokud plánujete vyjít s tím, co vám přistane na účtu od EU, tak se připravte jíst všechny čtyři měsíce jen pečivo, chodit většinou pěšky a pít vodu z kohoutku. My jsme měli grant od EU pryč za měsíc a půl a celkově nám pokryl 1/3 všech výdajů, které jsme měli. Nutné je ovšem podotknout, že jsme si dost často půjčovali auto, jezdili na výlety a pivo v hospodě stálo 3-5€, takže to skáče snadno.

Cesta + cestování:

My jsme na Krétu letěli z Prahy, přes Atény, den před začátkem semestru. Osobně bych odporučoval vzít auto a jet po vlastní ose, naši dobří kamarádi z Polska to tak udělali a měli o hodně starostí na Krétě postaráno. To že jsem s sebou nevzal auto považuji za největší chybu celého Erasmu. Jako půjčovnu aut doporučuji Protos Car Rental, přímo na letišti a napsat němcovi Sebastianovi, jezdí k němu většina studentů a ceny se pohybují 20-30€ za auto na den i s pojištěním, lépe na Krétě pravděpodobně nepochodíte. Na Krétě autobusy jezdí většinou jak se jim zachce, takže nepočítejte, že nějaký pojede na čas. Rozvrhy meziměstských autobusů většinou najdete jen na autobusovém nádraží, my ani od místních nesehnali funkční webové stránky nebo cokoliv, co by nám pomohlo. Co se lodní dopravy týče, výborně funguje aplikace ferryhopper, se kterou se dostanete po všech řeckých ostrovech, doporučuju si vyhradit týden a strávit nějaký čas takhle.

Příroda:

Kréta je jeden velký kámen obklopený plážema, přejetí vám bude trvat bezmála čtyři hodiny. Pokud bych měl vypíchnout nejlepší pláže, rozhodně bych zařadil pláž Matala, Balos, Seitan Limania a Preveli. Místo pláží doporučuju projít celý Heraklion, udělat si výlet do Knossu, Rethymna a Chanie. Pokud chcete, vyšlápněte si nejvyšší horu Kréty Idu, má ovšem 2600 metrů nad mořem, tak se na to připravte. Co se nočního života týče, vyhlášené je město Hersonisos, 20 minut východně od Heraklionu, ale budete mít hodně hluboko do kapsy. V neposlední řadě si vyhraďte jeden den na návštěvu rokle Samaria, projdete se sice přes 18 kilometrů, sejdete přes 1200 výškových metrů a zpátky k autu vás musí hodit loď a autobus, ale stojí to opravdu za to.

Crete trip:

O této akci rozhodně uslyšíte od ESN spolku, jedná se o obrovskou akci pořádanou 4 dny v kuse pro studenty z celého Řecka (bezmála 1000 lidí). Součástí Crete tripu je přehlídka vlajek (takže si Českou zabalte s sebou), návštěva akvaparku, výlet na pláž Matala a výlet + párty na lodi. Jakožto studenti na Krétě jsme měli tento trip za 130€ na osobu, ostatní to mají i s ubytováním za 240€.

ESN karta:

Poplatek za ESN kartu byl tuším 13€. Pokud chcete létat s ryan air mimo letní sezónu nebo jet na Crete Trip, tak si kartu pořiďte, vyplatí se vám. Ještě se můžete mrknout na stránky https://esncard.org/ kde najdete všechny slevy co karta poskytuje a rozhodnete se sami.

Shrnutí:

Já osobně hodnotím Erasmus jako jednu z nejlepších zkušeností. Absolutně nelituji, že jsem se dostal právě na Krétu, všichni jsou tam velice milí a příroda je tam nádherná. Co bych rád vypíchnul na konec jsou následující věci:

  • Jeďte autem, nějakou dobu dopředu, pokud je to možné a procestujte kus Evropy navíc.
  • Dávejte pozor na inzerci ubytování.
  • Nedělejte si hlavu s mentalitou jižních států, brzy si na to zvyknete.
  • Našetřete si nějaké peníze navíc.
  • Jeďte na Crete trip.
  • Vyhrajte každý beer pong turnaj pořádaný ESN spolkem a pokračujte v naší neporazitelnosti!

Autor příspěvku

Jiří Skala
  • Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.