Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

🇱🇻 LOTYŠSKO - Nic lepšího nenajdete

Kamarádovi se na Erasmu+ v Portugalsku stalo, že tamní společnost nebyla moc interesována v přijezdivších studentech. Proč? V jižních zemích jsou na šrumec zvyklí a turistů mají plné sandále. Lotyši jsou pravý opak - Lotyši jsou naprosto nadšení z toho, že se o nich v zahraničí ví a že někdo do jejich malé země přijel! Jsou vstřícní, velice aktivní a neuvěřitelně nápomocní. Tuto jejich ochotu jsem hned podrobil zkoušce. Postěžoval jsem si tamzemské kamarádce Viktoriji, že mi chybí hra na kytaru. Do týdne mi jednu přinesla až na pokoj!

Lotyši jsou super lidi a byli velmi vynalézaví, co se týče pořádání party – co večer, to originál.

🇱🇻 Lotyšští učitelé

Sem tam někoho zdobil zvučný ruský přízvuk, ale domluvit se dalo se všemi. Jediné negativum - přespříliš hodní. Lezlo mi to krkem. Obzvláště v aféře Orientálec. Šlo o jednoho spolužáka z Filipín. Jmenoval se Nasrodin, ale mi mu říkali Filip (vždyť byl z Filipín - jiná přezdívka nepřicházela v úvahu!). Filipova lenost přerůstala nekonečnost. Přípravy nulové, úkoly nedělal, jeho prezentace vypadaly jako dělané na vynutém Windows 95. Přes toto všechno se mu ale nedostalo horší známky než sedmičky (=dvojky)!

🇱🇻 Lotyšští hosté

Na kolejích je celé jedno patro rezervované pro studenty ERASMSMU. Pokoje jsou po dvou postelích s vlastní koupelnou, jen kuchyně jsou společné – dvě na patro. To nám ale nevadilo, neboť tyto prostory sloužily jako středobod schůzek a socializace. Ze začátku se mnoho nezkušených bálo mluvit anglicky, ale tak to bylo všech. Jakmile se ale vídáte častěji, nervozita pookřává. A v momentě, kdy sedíte v místní hospodě Kreklukrogs a dopíjíte čtvrté pivo, stud zmizí úplně a dokonce i takové Kazachstánky, které gavarý toljka pa rusky, najednou krásně a plynule srší angličtinou jako srší islandské gejzíry.

Národnostní různorodost byla pestrá. Žili tam s námi studenti z Francie, Itálie, Slovinska, Slovenska, Německa, Turecka, Ukrajiny, Kazachstánu, ale i z Indie, Filipín, USA a Nigérie.

🇱🇻 Lotyšské studium

Vyučovalo se na dvou budovách. Ta první byla prakticky hned u kolejí - 1 minuta chůze (i tak někteří studenti chodili do tříd pozdě). A ta druhá budova byl Jelgavský zámek! Studovali jsme na zámku jako šlechtici!

Hodnotící systém v Lotyšsku není 1-4, ale 1-10. Jako v TV show Prostřeno! Značným rozdílem oproti této kulinářské soutěži byl fakt, že získat dobré hodnocení nebylo vůbec těžké. Jeden z učitelů žertovně prohlásil, že známka 10 je jen pro Boha, známka 9 pro učitele, známka 8 pro nejlepší studenty a zbytek známek pro všechny ostatní. Je-li toto pravda, je to důkaz existence Boha, neboť já dostal ze všech předmětů 10! Nejlepší známky ze všech studentů, do Čech jsem si tedy dovezl průměr 1,00.

K uzavření předmětu po nás byly požadovány prezentace. Dohromady to dělalo 17 kusů na hlavu, ale některé byly i kratšího formátu (i třeba 1stránková práce). Skvělé je, že všechny zkoušky se konaly před Vánocemi, tudíž máte celý leden na cestování!

🇱🇻 Cestování po Lotyšsku

Lotyšsko nemá zas tolik architektonických památek, ale vždycky se něco najde. Támhle hrad, támhle zámek, tuhle zřícenina, tuhle polozbořené opevnění z 2. světové války. Riga je ale známá jako evropské hlavní město stylu Art Nouveau - když tedy zavřete oči, zacpete uši a dáte si 4 panáky, může Vám svými budovami a úzkými uličkami lehce a zdánlivě připomínat Prahu. 

Nedostatek architektonických památek ale doplňuje krása a rozmanitost přírody. Čtyři národní parky potěší všechny turisty. Lesy, řeky, rašeliniště, moře. Navíc je všude mírný terén - túry tedy nejsou tak náročné.

ESN pořádala výlety po Lotyšsku snad každý týden! Byly levné a časté. Navíc byly naprosto enormně úžasné, protkané všelijakými hrami. Na hrad, na pláže, na únikovky ve stylu sovětského lágru,na pštrosí farmu, muzeum sem, muzeum tam, galerie tady, vinařství támhle. Výlety jsme vždy zakončili nějakým popíjením nebo večírkem. Přespávali jsme v hotýlcích nebo na chatách. Jeden výlet na chatu byl obzlášť skvělý. Luxusní chata ve stylu amerických loveckých boud, sauna, bazén, rybník, altánky, skleníky, ohniště. Venku jsme si za tmy kuchtili nějakou druidskou polévku a Matteo z Milána nám do toho na akordeon hrál italského partyzánské písně. Jak tady nad tím tak vzpomínám, nejraději bych nasedl na letadlo a letěl zpět.

🇱🇻 Cestování kolem Lotyšska

Lotyšské má strategickou pozici uprostřed pobaltských zemí. To umožňuje cestování jak po Pobaltu, tak po Skandinávii! A to my jsme všechno udělali!

ESN pořádalo výlety nejen po Lotyšsku, ale i do zahraničí. Některých jsme se ale účastnit nemohli, neboť jsme si v ČR nechali zlatonosnou husu. Jednalo se například o víkend v Laponsku s tažnými psy, nebo víkend v ruském Petrohradu, nebo víkend v polském Gdaňsku.

Ale leckterých jsme se účastnili - například výletu do litevského Vilniusu, který byl sice hezký, ale dosti nudný.

Největší a nejlepší výlet byla však naše pirátská výprava. ESN uspořádalo výlet RIGA-HELSINKY-STOCKHOLM-TALIN-RIGA! A byl to výlet, kde jsme z Rigy dojeli autobusem do Talinu. Přes noc jsme trajektem dopluli do Helsinek, kde jsme měli celodenní rozchod. Poté jsme přes noc dopluli do Stockholmu, kde byl další celodenní rozchod. A po něm jsme se zase přes noc dostali trajektem do Talinu, kde byl (jak jistě všímavý čtenář tuší) celodenní rozchod. Po něm následovala autobusová cesta do Rigy. A toto všechno nás stálo 50 EUR na hlavu! Naprosto nechápu, jak se to někomu vyplatilo organizovat! Ale tato výprava byla skutečně napěchovaná dobrodružstvím, veselím a rumem (na trajektech jsme jako správní piráti pili rum - proto je výprava známa pod označením pirátská).

Cestovat ale samozřejmě můžete i sami. My jsme například vyrazili do vánočního Osla, které bylo velice drahé, převelice krásné a také velice drahé.

🇱🇻 Pivo

Mitava ujde, zbytek je děs...

🇱🇻 Bližší detaily

  • Lotyšky jsou VELMI (kultivovaně řečeno) sympatické a atraktivní. Až mě to šokovalo!
  • Kopr - všude samej kopr! V majonéze, v kebabu, na hranolkách, v mojitu...
  • Lotyši jsou neuvěřitelní vlastenci. Jejich slavnosti samostatnosti trvají týdny, během kterých na každé budově visí lotyšská vlajka, jsou instalovány různorodé plastiky a repliky s lotyšskou tematikou, jsou pořádány průvody a trhy a koná se i spousta dalších věcí.
  • Mimo své vlastenectví se také důsledně starají o své tradice. Příkladem může být Festival písní, který se koná jednou za 5 let a (2018, 2023,...) a je zapsán na listině UNESCO. Tisíce Lotyšů a Lotyšek se sejdou v Rize v krojích a všichni zpívají jako jeden muž.
  • Lotyši nevaří víno z vína (protože by se jim tam na severu nedařilo), a tak vaří víno z rebarbory! Naprosto skvělý, sladký víno! Láhev stojí 3 € a chutná jako skutečně sladké vínové víno!

V případě dalších žádoucích informací přijímám pozvánky na pivo či kávu prostřednictvím svého Facebooku, anebo skrze můj email (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Děkuji za pozornost a přeji příjemný den.

Autor příspěvku

Ondří
Ondří
  • Jazyky: EN
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Instagram

  • Facebook