Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Dostala jsem skvělou příležitost jet na zahraniční pobyt do Tchaj-wanu. Nebudu lhát, celá situace s Čínou mě malinko děsila, ale přesto jsme se s mým spolužákem Adamem moc těšili. Studovali jsme na byznys škole NTUB v hlavním městě Tchaj-pej. Profesory jsme až na výjimku měli brilantní a největší výhodou se nám stala hodina Cross-Cultural Service Learning, ve které nás napárovali s tchajwanskými studenty z jiné třídy. Všichni byli totiž velmi milí a přívětiví, a obecně jsem si kromě nich udělala na Tchaj-wanu spousty nových skvělých přátel. Nejtěžším předmětem se pro nás stala Čínština, která se bez občasného učení doháněla špatně. Bylo ale vidět, že nás profesor žene jen kvůli tomu, aby nám stihl předat a naučit nás co nejvíce může. Atmosféra samotného místa je neuvěřitelná, avšak dá se říci, že asi ne pro všechny. Hned první týden nám jeden francouzský spolužák odjel, protože tu změnu nezvládal. I mně bylo občas zvláštně, protože jsem na sobě cítila pohledy kamkoliv jsem šla. Možná protože Tchaj-wan ještě není tak oblíbený turisty, a asi tomu pomohly i mé rudé vlasy.

Nejvíce se mi na městě líbilo, jak „domácí“ bylo. Ulice působí poněkud špinavě, se spousty květinami u domů a s nespočtem výrazných nadpisů a reklam obchodů, které lemují opravdu skoro každou ulici. Není totiž natolik zvykem vařit si, jako jíst venku v restauracích nebo na nočních trzích. Díky tomu je ale jídlo poměrně levné. Boba čajovny byly také v každé druhé ulici a většinou za pár desítek korun. Už od února je teplo jako často ani není v létě v Česku a obyvatelé začínají naopak nosit zimní bundy, pokud teploty padají pod 18 stupňů.

Mrzí mě, že jsem nebyla schopna procestovat ostrov více, a tudíž o něm nemám tolik co vyprávět, ale mohu alespoň doporučit procestovat zbytek Asie. Například pololetní prázdniny nebo různé čínské svátky naskýtají jedinečnou příležitost podívat se do Japonska, Koreji, Číny, Singapuru či Filipín, pokud na to máte čas prostředky. Jelikož je Asie poměrně bezpečná, nebála jsem se ani cestovat sama a podívala se tak do Jižní Koreji a Japonska.

Praktické zkušenosti

Ujistěte se, že umíte dobře anglicky. Jelikož většina Tchajpeje je jen v čínštině, občas je i anglicky těžké se domluvit. Studentský portál je také bohužel zatím jen v čínštině, ale nebudete ho velmi potřebovat. Zlevněné jízdné neexistuje. NTU, NTUB, NTUT, NTUST apod. jsou všechny různé školy. Pivo stojí 100-150 Kč :(

Tipy na výlety po okolí

Tainan je proslulé pro nejlepší jídlo, Kaohsiung má zase nádherný chrámový komplex, Yilan je známý pro surfování a potápění, Národní park Alishan pro přírodu a hory. Juifen je jedno z nejvíce turistických míst Tchaj-wanu - nachází se hodinu autobusem od Tchajpej a je předlohou ke ghibli filmu Cesta do fantazie.

Autor příspěvku

Romana