Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Letní semestr v Norsku na NTNU

Jsem Klárka a jak říkají ostatní „odvážlivec“, protože jsem se vydala na studijní pobyt do zahraničí úplně sama. Na Erasmus jsem se rozhodla jet v letním semestru 2023 na univerzitu NTNU do Norského království (i když v letních měsících, tak sluníčka jsem moc nezažila). Do severské zimy se asi nikomu moc nechtělo, takže jsem tam za naši ekonomickou fakultu vyrazila jediná. Univerzita je ve městě Trondheim, které i když nepatří k největším městům v Norsku, podle mě je to jednoznačně nejkrásnější studentské město, které znám (Liberec ale i nadále miluji a nedám na něj dopustit). 

Na svůj pobyt jsem přijela v norském vrcholu zimy, kdy bylo -13 stupňů a odjížděla jsem v jejich létě, kdy se teplota posunula na pouhých 10 stupňů. Ano, nemám ráda zimu, ano, byla mi tam celý půl rok zima a ano, i kdybych mohla měnit, tak si Norsko stejně vyberu znovu. Pár týdnů už jsem zpátky v ČR a připadá mi, jako kdybych teprve včera odjížděla, všechno tak nějak rychle uteklo. Pamatuji si na své první dny v Norsku, které jsem proplakala a připadalo mi, že je to všechno zlý sen, který nikdy neskončí. Před odjezdem jsem si myslela, jak jsem na všechno připravená a že to zvládnu. Po příjezdu se ale zvrtlo vše, co mohlo a jediné, co jsem v ten moment chtěla, bylo vrátit se domů.

Od začátku příjezdu se nás všech zahraničních studentů ujala organizace ESN (Erasmus Student Network), která nám byla pomocnou rukou při našem pobytu. S organizací jsme podnikli mnoho turistických výšlapů (alias „hikingů“, na které nedají Norové dopustit), účastnili jsme se ochutnávek norských jídel nebo jsme byli společně na fotbalovém zápase dvou nejúspěšnějších norských týmů (Rosenborg x Haugesund). 

První dny a týdny mi začaly ubíhat a najednou se vše obrátilo a já si začala svůj pobyt v Norsku užívat. Norsko je opravdu nádherná země plná ohromující přírody, kouzelných fjordů, ale i úchvatných vrcholků a vodopádů. Během svého pobytu jsem měla možnost Norsko i zčásti procestovat, kdy jsme se s kamarády vydali i na vzdálené Lofotské ostrovy, které leží na severu Norska za polárním kruhem.

Během svého pobytu jsem měla možnost účastnit se i oficiálního průvodu města Trondheim, který se koná každý rok 17. května v rámci oslav norské ústavy (Norwegian Constitutional Day). Norové jsou velikými vlastenci, takže oslavy trvaly od brzkého rána až do pozdních hodin. Celé město bylo ozdobeno národními barvami a všichni na sebe oblékli tradiční kroje, které nosí pouze při vyjímečných událostech. 

Studium a způsob výuky je naprosto odlišný od toho našeho. Do školy se chodí dobrovolně a vždy to závisí pouze na vaší motivaci a ochotě tam jít. Díky tomu se taky často stávalo, že jsem byla na hodině úplně sama. Ve škole dostanete pouze základní informace, ale abyste uspěli, tak potom musíte jednotlivým předmětům věnovat další čas doma samostudiem. Jako zakončení jejich bakalářského a magisterského studia nemají státní závěrečné zkoušky, takže na každý předmět jsou kladeny vysoké nároky už během studia. Každá zkouška tedy trvala 4 hodiny a ke splnění jsme měli pouze jeden termín a jeden pokus. Splnění předmětů bylo tedy mnohem náročnější než u nás, ale naštěstí jsem vše zvládla a musím říct, že nakonec se nebylo čeho bát – byla to pro mě už i taková menší příprava na příští rok na státnice.

Byl to náročný, ale nezapomenutelný půlrok. Měla jsem možnost poznat novou kulturu, naučit se nové věci, objevovat nová místa. Především jsem ale měla možnost poznat úžasné lidi z celého světa a získat nespočet nových zážitků. Erasmus mi dal nejen nové znalosti a nové zkušenosti, ale i nové přátelé, kteří navždy zůstanou v mém srdci.

Měla jsem strach, o kolik věcí přijdu tím, že na půl roku “zmizím”. Několikrát jsem se dostala na hranici svých možností, ale vždy jsem vše zvládla a překonala jsem své limity. Teď se vracím zpět a s sebou si vezu nejen vzpomínky, ale i cenné zkušenosti a silná přátelství. Děkuji za tak úžasnou příležitost, kterou jsem měla. Nikdy na to nezapomenu. Erasmus je skvělá a nezapomenutelná možnost, která opravdu stojí za to a mohu ji jen a jen doporučit.

Pokud by jsi se chtěl dozvědět více informací o tom, co to obnáší absolvovat semestr v Norsku, tak se na mě neváhej obrátit. 

Autor příspěvku

Klára Sinkulová