Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Jednou týdně do Brazílie a zase zpět

Během letního semestru akademického roku 2021/2022 jsme se jako jediní evropští zástupci účastnili společně s desítkou studentů z jihoamerických zemí (Brazílie, Peru, Chile) kurzu „Society and Technology“, který probíhal ve formě virtuální mobility na naší partnerské univerzitě v brazilském São Paulo.

Program tohoto kurzu byl rozvržen do 14 týdnů a probíhal vždy jednou týdně cca dvě hodiny. Vzhledem k pětihodinovému časovému posunu jsme začínali vždy ve 22 hodin českého času, což nám naprosto vyhovovalo s ohledem na plnění našich pracovních a dalších studijních povinností.

První polovina kurzu byla tvořena více méně tradičními přednáškami, během kterých nám vyučující velmi poutavě představil nejrůznější teoretické koncepty související s technologií – diskutovali jsme např. co technologie vlastně obnáší, její vývoj a úloha v našem každodenním životě, jaký je vztah mezi technologií a vědou atp. Druhá polovina kurzu pak byla postavena především na prezentacích skupinových prací, kdy jsme měli za úkol podrobněji zpracovat některé z představených témat, a celý kurz byl zakončen písemnou zkouškou.

V naší závěrečné práci jsme se zaměřili na představení současných problémů souvisejících se životním prostředím a udržitelností – zejména využití fosilních paliv, znečišťování ovzduší a vody, změna klimatu, odlesňování, třídění odpadu atp. a dále na možnosti využití obnovitelných zdrojů energie. Měli jsme také možnost zahraničním spolužákům představit konkrétní příklady z naší země, příp. celé EU. V dalších hodinách věnovaných primárně prezentacím jsme diskutovali např. vývoj a úlohu nejrůznějších technologií ve zdravotnictví, genetice, nebo zbrojním průmyslu.

I když tato forma on-line setkávání je poněkud specifická a jen těžko může plně nahradit fyzickou mobilitu, přesto pro nás byla velmi zajímavou a v mnoha ohledech přínosnou zkušeností. K pozitivnímu hodnocení této zkušenosti jistě významně přispěl i samotný vyučující, který disponoval brilantní angličtinou, velmi dobře se poslouchal, snažil se nás ve velké míře aktivně zapojit do svých přednášek a „vyprovokovat“ diskuzi, a prostě dokázal svým přednesem zaujmout. V neposlední řadě pozitivně hodnotíme také „mezikulturní poznání“, kdy např. prezentace latinskoamerických studentů vypadají oproti těm našim poněkud odlišně, ať už po formální, tak také obsahové stránce.

Jsme rádi, že jsme měli možnost se této virtuální mobility zúčastnit a určitě bychom ji doporučili nejen těm, kteří chtějí své studium trošku oživit a získat alespoň nějakou zahraniční zkušenost, ale z jakéhokoliv důvodu nemohou/nechtějí fyzicky vyjet do zahraničí, ale také těm, kteří už mají zahraniční pobyt za sebou a chtějí si alespoň takto virtuálně své studium v zahraničí připomenout. Absolvování virtuální mobility může být také skvělým prvním krokem pro všechny, kteří výjezd do zahraničí zvažují, ale stále jsou ve fázi rozhodování a třeba mají obavu, že by studium v cizím jazyce nezvládli.

Kateřina Pěchotová a Petr Blaschke

Autor příspěvku

Petr Blaschke