Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

V akademickém roce 2021/2022 jsem vyjel na zimní semestr na Erasmus do Lisabonu. Sám za sebe můžu říct, že to bylo jedno z nejlpeších rozhodnutí, které jsem kdy udělal. Pobyt zde jsem si užíval od prvního dne až do posledního. Za mě jedno z nejlepších, ne-li nejlepší místo na Erasmus, které naše univerzita nabízí. Trochu lituji, že jsem nezůstal na celý rok, ale nevadí, protože naštěstí na naší univerzitě máme 12 měsíců výjezdu na studium, takže mám ještě pár měsíců k dobru.

ISCAL

Co se týče studia v Lisabonu, tak jsem chodil na ISCAL (mám pocit, že v Lisabonu je to pro nás jediná volba). Studium zde nebylo náročné, ale ani ne úplně zadarmo. Měl jsem celkem pět předmětů a když jsem poprvé uviděl rozvrh, tak jsem se lekl, že do školy budu muset chodit víc než jsem čekal. Naštěstí v Portugalsku vládne pohodová nálada a maximální absenci vyžadovali jen na dvou předmětech. Je však ale lepší do školy chodit (jako všude, že...). Učitelé jsou většinou vstřícní a je vidět, že nechtějí nikomu dělat z Erasmu peklo a snaží se, aby všichni prošli. Komunikace s nima a celkově s univerzitou je avšak běh na dlouhou trať, protože jim všchno extrémně dlouho trvá. Pro vaše vlastní dobro, řeště všechno hned, aby jste měli rezervu. Já sem toto netušil a dokumenty potřebné pro výjezd jsem z nich vymámil, až když jsem přijel, což nebylo úplně "ok". Když z předmětu získáte během semestru půlku z celkových možných bodů za testy, prezentace, semestrální práce, záleží na předmětu, tak vám předmět uznají a máte volno. Mně to takhle vyšlo u všech, takže jsem od půlky ledna do konce února měl absolutní volno na vše, co jsem chtěl podniknout. 

CESTOVÁNÍ

 Za těch pět měsíců jsem objevil zvláštní paradox, že  vás takřka vyjde levněji letenka na Azory (nádherné ostrovy patřící Portugalsku v Atlantském oceánu, doslova povinnost je navštívit!!), než FlixBus do Nazaré (fakt velký vlny). Na jednodenní/dvoudenní výlety tedy zvažte půjčení auta. Když ho naplníte lidma, tak vás půjčení stojí daleko méně než jízda autobusem a jste "svými vlastními pány" navrch k tomu. Bohužel moc studentských slev na cestování a vstupy v Portugalsku nečekejte. Například místní lítačka; na první pohled se může 30€ na měsíc za studentskou lítačku zdát hodně (sám jsem skoro omdlel), ale když zjistíte, že na ní můžete jet až na Cabo da Roca (nejzápadnější místo pevninské Evropy), kde by jste za vlak tam dali 4€ a zpátky to samé, tak vyjde najevo, že vlastně to není vůbec tak drahé. Celkově bych rozhodně doporučil tuto verzi lítačky, protože v okolí Lisabonu je spousta zajímavých míst, na které se s ní dostanete. Co se týče letadel, tak neváhejte... Kdy jindy se podíváte na Azory za 25€ (moje profilovka je západ slunce na hlavním ostrově azor - São Miguel) dohromady za obě letenky nebo to samé na Madeiru za 30€. Já osobně letěl ještě do Valencie za 17€, ale ta je už ve Španělsku, takže záleží, jak, co a kdy najdete, ale rozhodně se sem tam na Ryanair mrkněte.

NOČNÍ ŽIVOT

Co si budem nalhávat, na Erasmus jede člověk hlavně cestovat a užívat si a toho budete mít v Lisabonu až až. Během pár návštěv školy se seznámíte s tunou nových lidí, se kterými (předpokládaně) strávíte většinu času. V Lisabonu začíná noční život celkem pozdě - okolo 22:00 - ale za to trvá až do rána. Každý den v týdnu je v Lisabonu živo, takže nemusíte čekat až do víkendu. Nejlevnější a zároveň nejlepší místo na popíjení a poznávání dalších nových lidí je Erasmus corner. Samozřejmě je to místo, které je známé všem erasmákům, takže není nutno dodat, jak moc snadné je tam potkat třeba další Čechy. Klubů je v Lisabonu dostatek, můj nejoblíbenější byl K Urban beach. V klubech je ale alkohol pěkně drahý (překvapivě) - 4€ za třetinku cideru a ještě s ledem je dost - takže doporučuju klasiku: koupit si něco levnýho v obchodě a "připravit" se předem. Blízko Erasmus corneru je pěkná vyhlídka s lavičkama a stoly, která je na toto jak dělaná. Jmenuje se "Miradouro Sao Pedro de Alcantara".

Ještě bych doporučil zvážení členství v Erasmus spolcích. V Lisabonu jsou dva - ESN a ELL. Já jsem byl členem jen ESN a stačilo mi to, ale spousta lidí nedalo dopustit ani na ELL. De facto zaplatíte    15-20€ a dostanete přístup ke spoustě slev a nabídek organizovaných výletů. Mně osobně se nejvíc líbil zdarma vstup do klubu každou středu, kde jakož to kluk bych musel platit 20€ (holky jen 10€...). Avšak vám těch 20€ nahrajou na jejich speciální kartu, takže je pak můžete v tom klubu propít btw.

Každopádně, pokud by jste kdokoliv měl jakoukoliv otázku, nebojte se mi napsat na školní mail (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.) nebo na ig (_jakub_cerovsky_). Určitě jsem sem nenapsal všechno, takže vám rád zodpovím/objasním jakoukoliv otázku a poradím s čímkoliv (pokud teda budu moct).

Autor příspěvku

Jakub Čeřovský
Jakub Čeřovský
  • Jazyky: čeština, angličtina
  • E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  • Instagram