Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Chtěla bych se podělit o dva různé výjezdy do Řecka přes Erasmus. Oba  bych ale shrnula na začátek tímto:

  • spousta papírování
  • komunikace se zahraniční univerzitou (což může být pro jižní destinace problém)
  • hledání ubytování
  • kupování letenek
  • vstoupení do nového a úžasného dobrodružství
  • Erasmus life
  1. Výjezd v ZS v roce 2019 do Thessalioniky v Řecku.

První Řecko první zahraniční (ne)studium. Řekové jsou na naše poměry velcí pohodáři, i když by se to mohlo zdát jako úžasná věc, tak věřte mi, že to vždy nebylo tak super, ale mělo to samozřejmě i výhody. Například ve městě je studentská jídelna Alexandrovy univerzity, konzumace jídla pro studenty dané univerzity je zadarmo. Já jsem chodila na IHU, tudíž bych do této jídelny vlastně chodit na jídlo zdarma neměla, ale naštěstí to nikdo nekontroloval. Vedle jídelny byl sportovní areál s posilovnou, kam se dala v tu dobu koupit permanentka za 60€ na rok pro neomezený vstup v otevíracích hodinách a v ceně byly všechny lekce, kurzy i týmové sporty.

Na první Erasmus bylo vše nad moje očekávaní. Za ten krátký čas jsem si zde našla dobré přátele: Postupně jsme utužili vztahy natolik, že když jsme se loučili, bylo jasné, že se mi bude stýskat a budu na všechny ráda vzpomínat.

  1. Výjezd v LS v roce 2022 na Krétu do Heraklionu.

Rozhodla jsem se pro druhý výjezd, až když covidová opatření byla trochu volnější. Na doporučení od kamarádky jsem jela na Krétu. Velkou výhodou zde byl krásný byt přímo v centru za velice rozumnou cenu 250€ na osobu. Protože jsem na studijní pobyt do zahraničí jela už podruhé, tak jsem věděla, že první měsíc intenzivního seznamování je vlastně to nejzábavnější. Což taky bylo. Heraklion je poměrně malé město a tak bylo poměrně snadné se scházet se všemi studenty v centru města, stačilo k tomu několik zpráv ve skupině. Nejčastěji jsme chodili do parku, Jailhouse, Blow Up, Firi Firi nebo Raki and Roll, ale i na mnoho dalších míst.

Tento Erasmus se pro mě stal velice srdeční záležitostí. Nejvíc času jsem během tohoto pobytu trávila se skupinkou asi 30 erasmáků  na výletech nebo jsme navštěvovali různé bary. Tentokrát bylo závěrečné loučení mnohem náročnější. Našla jsem tam svoji druhou rodinu složenou ze všech možných národností a nářečí. Bohužel tohle je právě jedno z kouzel Erasmu, které nejde předat slovy, nejde vysvětlit někomu, kdo toho nebyl součástí.  A tak mohu jen říct: jeďte si pro svůj úžasný a jedinečný zážitek!

Zúčastnila jsem se ESN akce – Crete trip – kde se sešli studenti Erasmu z celého Řecka. Znovu jsem se potkala s lidmi z ESN v Soluni, kteří zde byli se svými svěřenci. Byla to obrovská studentská akce.

Nemohla jsem se rozhodnout lépe, celý Erasmus je pro mě nabitý vzpomínkami, zkušenostmi a vztahy.

Praktické zkušenosti

Auto lze půjčit na letešti od řady společností. My jsme vždy brali auto od Sebastiana, což je mladý Němec, který v Řecku půjčuje auta a pro studenty umí nabídnout lepší ceny.

Tipy na výlety po okolí

Celou Krétu šlo projet autem se spacákem a stanem v letním semestru. Spousta krásných pláží a nádherná příroda.

Autor příspěvku

Eliška