Skip to main content
Portál Ekonomické fakulty TUL pro zájemce o Erasmus+ a zahraniční mobility

Na jaře 2022 jsem v rámci programu Erasmus+ vyrazila studovat do Antverp, vlámské části Belgie. Město je cca 45min vlakem od Bruselu, 2h od Amsterdamu a Thalysem 2h od Paříže. Co se velikosti týče má okolo 700tis. obyvatel a žije zde 167 různých národností. Když jsem poprvé přijela a prozkoumávala město, musím říct že kromě jejich skvělých waflí, hranolek a piva mě to zaujalo nejvíc. Co čtvrť to jiní obyvatelé a přirovnala bych to k cestování napříč několika zeměmi během pár hodin. Lokace nabízí krásné výlety do Evropských velkoměst a během jara a léta nespočet letních festivalů.  

Belgičané jsou přátelští, ochotní a naproto všude se dorozumíte anglicky. Stejně jako Nizozemí, tak i tato část Vlámska je placatá a všude se dostanete na kole za pár minut. Doporučuji si pořídit Velo kartu. Během pobytu, který jsem si nakonec prodloužila o další půl rok, jsem městskou hromadnou dopravou jezdila naprosto minimálně. 

Studium je sice náročné, ale velmi motivující a pokud máte o nějaký předmět hlubší zájem, profesoři vás podpoří a můžete se zapojit do různých projektů. Nemají na závěr studia státní zkoušky, takže splnění každého předmětu je obtížnější a navíc máte během semestru pouze jeden pokus. Opravné termíny probíhají (za oba semestry) až v srpnu. Není to ale nic, co by se nedalo zvládnout. :)

Počasí je v zimě o něco teplejší než v ČR a naopak v létě se nevyšplhá na tak vysoké teploty. Velice doporučuji se vybavit oblečením do deště.

ESN v Antverpách je komornější, ale s velice příjemnou rodinnou atmosférou a různými zajímavými akcemi (nejlepší z nich je bezesporu CANTUS) a výlety. 

Kdybych si měla znovu vybrat, kam rámci zahraničního výjezdu jet, určitě bych opět volila Belgii. 

Autor příspěvku

Tereza